eenzame kerst

Eenzame kerst? Nee hoor, in je eentje is soms zelfs leuker!

Kerst in je eentje een eenzame kerst?

Laat voorop staan dat ik kerstmis één van de fijnste feestdagen vind. Vooral het samen zijn met familie, zeker wanneer je ze lange tijd niet gezien hebt, maar ook gewoon heerlijk eten en mooie kleding dragen. Dat doe ik in het normale leven niet zo vaak als ik zou willen. Maar aan de andere kant, ik kan me ook best voorstellen dat sommige mensen juist liever hun kerstdagen lekker alleen doorbrengen (en dan niet à la Bridget Jones!) Dus spreken van een eenzame kerst? Nee, het kan echt zo zijn voordelen hebben! Welke?

 1. Geen last van teleurstellingen

  Die ene avond waar je al een maand naar uit keek en waarvoor een speciale nieuwe jurk in de kast lag te wachten, bleek uiteindelijk een aaneenschakeling van ellende. Je fantastische kapsel verpest door de combinatie regen en kerststorm, geen waterproof mascara op hebben, rode wijn morsen over je decolleté, over de drempel struikelen bij vertrek… Als ik het kan verzinnen, zal het vast iemand overkomen toch? Juist omdat je zoveel van je kerst had verwacht, kan het bijna alleen nog maar tegenvallen. En dat is jammer. Dan had je net zo goed thuis kunnen blijven!

 2. Geen stress

  Je hoeft niet vier verschillende verplichtingen in die twee dagen af te werken en tussendoor nog even gaan stappen met je vriendengroep tot veel te laat. De enige verplichting die je hebt, is aan jezelf. Dus laat al die anderen maar hollen en ondertussen hijgend roepen dat het o, zo gezellig en fijn is om iedereen weer te zien. Daar gebruik jij die andere 363 dagen wel voor!

 3. Je komt met geen mogelijkheid in de file te staan

  Simpelweg omdat je het huis niet hoeft te verlaten. Bovendien, wat dacht je van sneeuwval? Je zal toch maar onverhoopt die ene unieke witte kerst meemaken, dan is dat toch veel fijner vanuit je eigen huis?

 4. Geen ergernissen

  Niet het gezeur van je moeder omdat tante Marjan weer op het laatst afbelde, geen ergernis aan oom Gerard die zoals altijd alleen maar schunnige mopjes kan vertellen met zo’n vieze grijns. Geen chique diner bij je nieuwe vriendje thuis waar je de ene na de andere gruwel voorbij ziet komen op je bord. Niet je irritante kakkineuze neef moeten horen praten over zijn nieuwe ‘vriendjes’ van de ‘soos’ of de hele avond met je schoonzusje moeten praten over de voor- en nadelen van mintgroene ovenwanten. Nee, niets van dat alles; dan maar een ‘eenzame kerst’ waarbij jij bepaalt waar je naar luistert en wat je eet!

 5. Twee dagen lang me-time

  Last but not least! Je hebt alle vrijheid om te doen waar je zin in hebt. Aangezien je toch de deur niet uitgaat, kun je er maar beter een fijn feestje van maken. Niemand die je tussendoor stoort en als je die sociale media even een paar dagen negeert, kan je met geen mogelijkheid het idee krijgen iets te missen. Sterker nog: al die anderen met hun verplichtingen zullen nog eerder jaloers zijn op jou, omdat je zoveel lol hebt. Je favoriete series bingewatchen in je spuuglelijke, maar o zo comfortabele onesie, een familiebak Ben & Jerry’s leeg lepelen zonder dat iemand daar commentaar op kan geven, (kerst)films kijken tot je in slaap valt… Als ik niet zulke leuke plannen had met kerst, zou ik het wel weten!

Lijkt het jou wat, de kerstdagen in je eentje doorbrengen?


De kerstfoto is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

12 Replies to “Eenzame kerst? Nee hoor, in je eentje is soms zelfs leuker!

 1. No problem what so ever 😀 Maar dan wel met Husband en de koters bij me 😉
  Nu gaan we met Kerstmis een weekendje weg met m’n moeder, broer en schoonzusje. Zal best wel meevallen. Hoop ik… 😀
  En met Oudejaar zijn de bengels bij onze exen en muizen Husband en ik eronderuit met ons tweetjes. Geen gedoe met fancy toestanden enzo. We doen gewoon lekker onze zin 😉
  Anneke onlangs geplaatst…We survived the week(end)! – photo diaryMy Profile

  1. Klinkt leuk in elk geval! Lekker even er tussenuit met familie.
   Kan ook heel fijn zijn, met z’n tweetjes. Maakt dan niet uit wat je doet, je bent samen.

 2. Ik heb wel eens een 2e kerstdag samen met Lionel doorgebracht! Matras in de woonkamer en lekker de hele dag films gekeken! Heerlijk! Al vind ik het ook fijn om met familie te zijn, mezelf mooi te kleden en te genieten van het heerlijke eten!

 3. Oh heerlijk! Ik zou werst ontwenningsverschijnselen hebben en enige tijd wezenloos door de ruimte staren en ijsberen over wat te doen. Maar daarna zou ik het wel weten. Weer gaan haken, TV kijken, hardlopen, pas in de middag gaan douchen ofzo. Ik zou zelfs naar de Ikea durven in mijn eentje op tweede kerstdag.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Docu: Emma Wil LevenMy Profile

  1. Ikea is inderdaad ook leuk, zeker als je een missie hebt (hoef je ook met niemand rekening te houden tijdens het winkelen). Kan je de rest van de kerst lekker bouwen 😉 Geloof niet dat ik me zou vervelen in elk geval.

 4. Helemaal alleen lijkt me niet zo leuk. Vorig jaar zaten mijn vriend en ik alleen. In het begin vond ik het een beetje vreemd dat we met kerst geen afspraken hadden en ik voelde me ook een beetje alleengelaten. Maar we hadden een hotelletje vlakbij Amsterdam geboekt en hebben er een citytrip in eigen land van gemaakt. Hartstikke gezellig met zijn tweeën.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Nooit meer ziekMy Profile

 5. Ach opzich wel; geen gestress wat trek ik aan, wat ga ik eten, geen verplichtingen. Ik zou het wel kunnen.
  Ik vind een bak Ben & Jerry’s vaak nog lekkerder dan ijs in een restaurant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge