driftbuien bij dreumesen

Zó ga je om met driftbuien bij je dreumes!

Als ouder hoor je regelmatig over die gevreesde peuterpuberteit. Maar wist je dat je ook te maken kan krijgen met behoorlijke driftbuien bij dreumesen? Ik zocht voor je uit wat je het best kan doen wanneer jouw voorheen schattige dreumes verandert in een krijsende draak 😉

Picasso op de muur

Vanaf de linkerkant trippelt een klein dametje mijn gezichtsveld binnen; het potlood in haar hand is als een soort lans gericht op de muur. Dat is haar een keer eerder gelukt, misschien denkt ze dat het allemaal prima is? Hoe dan ook, ik zie dat ze opnieuw aanvalt. Ik duik naar voren en gris het muurverwoestende voorwerp uit haar handen. ‘Dat gaan we niet doen,’ geef ik haar nog even mee. Ze stopt voor mijn neus, kijkt me indringend aan en ontsteekt in één van haar -inmiddels beruchte- dreumes driftbuien. Ze gilt ‘ARRRHH!’ (maar dan langer, heftiger en scheller). Kennelijk is ze het niet met me eens. Ze komt naar me toe en probeert met haar wriemelende dreumesknuistjes terug te pakken wat van haar is. Of beter gezegd, waarvan zij meent dat het van haar is.

Lees ook: Dreumespuberteit: dwarsliggen als je 13 maanden bent, waarom niet?

Nee is voor mij nee, voor haar discutabel

Waar ik toch echt geen twijfel voel wanneer ik het potlood afpak, meent zij dat we daar nog best over kunnen praten. Of schreeuwen, in haar geval. Het begin van een flinke strijd, vermoed ik. Het lijkt ontzettend op de peuterpuberteit, alleen is onze Rose een jaartje te vroeg. Ze heeft zo te horen een duidelijk uitgesproken eigen mening. Hele mooie eigenschap, maar niet voor een kind van nog geen anderhalf. Dus wat nu?

Ik zocht via internet naar oplossingen en zette deze voor je op een rijtje. Een jaar nadat ik dit blog schreef, vulde ik hem bovendien met onze eigen ervaringen. Zoals ik in punt 5 ook schrijf; het is een fase. Inmiddels heeft Rose haar driftbuien grotendeels onder controle. Ze komen eigenlijk nog maar heel weinig voor. Gelukkig! Onze beste tip is echt dat je zelf goed uitgerust moet zijn én je uiterste best zal moeten doen om te ontdekken waar het precies aan scheelt. Alles beter dan terugschreeuwen (want, zo merkte ik in de soms wanhopige praktijk, dat levert echt geen beter resultaat op).

Hoe ga je het best om met driftbuien bij dreumesen?

  1. Blijf kalm. Ik weet uit ervaring dat het soms verschrikkelijk moeilijk is, maar hou je rust.
  2. Probeer te begrijpen wat het probleem is en benoem dit. Soms kan het enorm schelen als je dreumes (die zich meestal in woorden nog niet goed kan uitdrukken) in elk geval het idee heeft dat papa en mama weten waar het misging. Vergeet niet dat ze vaak meer begrijpen dan zelf kunnen vertellen.
  3. Geef ruimte aan boosheid, maar binnen bepaalde grenzen. Wat wij hebben ingesteld is een ‘boosheidsplekje’. Daar mag peuter Rose gaan zitten als ze echt ontzettend kwaad is op ons. Maar May natuurlijk ook. Het is een soort time-out, maar dan positief benaderd.
  4. Knuffel je kindje – mits hij/zij daar behoefte aan heeft. Zo voelen ze dat papa en mama nog steeds van hen houden, ook na boosheid. Zo’n boze bui kan door alle bijkomende emoties enorm overweldigend zijn. Soms hebben ze dan alleen twee armen nodig die hen vasthouden en troosten.
  5.  Onthoud dat het een fase is! Echt!

Bron

Hoe gaan jullie thuis om met driftbuien bij dreumesen?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “Zó ga je om met driftbuien bij je dreumes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge