Dream School

Kijktip | Dream School, elke woensdag van 21.30-22.20 uur op NPO3

Kijktip

Ik schrijf niet heel vaak dit soort blogs, maar soms komt er een te mooi programma voorbij. Zoals Dream School, dat elke woensdag wordt uitgezonden op NPO3. Hierin krijgen zestien jongeren tussen 16-23 jaar een nieuwe kans. De zestien zijn niet zomaar geselecteerd: allemaal verlieten ze de middelbare school vroegtijdig, al dan niet gedwongen. Op deze Dream School krijgen ze onder bezielende leiding van Lucia de Rijker en rector Eric van ’t Zelfde (o.a. bekend van het boek Superschool) drie weken lang les van gerenommeerde docenten die allemaal hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Voorbeelden zijn Inez Weski, Peter R. de Vries, Jack de Vries, Karin Bloemen en Lange Frans.

Een enorme kans

Ik vermoed dat jij en ik hetzelfde denken als je die lijst ziet staan: dat lijkt me ook wel wat. Les krijgen van zulke inspirerende mensen! En hoewel ik bijna met zekerheid durf te stellen dat de jongeren best weten dat ze een gigantische kans krijgen met Dream School, betekent dat niet dat ze zich welwillend opstellen. Soms vertonen ze nukkig gedrag en wil je naar de tv schreeuwen dat ze beter hun best moeten doen. De kracht ligt voor mij echter in de achterliggende verhalen. Beelden van de lessen en soms zeurende scholieren worden afgewisseld met achtergrondinformatie. De één is jarenlang gepest, de ander had geen veilige thuisbasis en een derde ging om met verkeerde vrienden. Langzaam groeit begrip en soms ook ontroering.

Dream School

Als je dit programma nog niet kende, maar wel wil leren kennen, kijk dan eerst de voorgaande afleveringen via Uitzending Gemist. Ik krijg elke aflevering nog diepere bewondering voor Lucia, die de jongeren niet zomaar opgeeft. Ze weet ze telkens te motiveren, maar gaat ook de confrontatie niet uit de weg. Wat een sterke vrouw! Het programma toont bovendien hoe het leven soms kan lopen – zeker waar je het niet verwacht. Een aantal van de kinderen deed gymnasium, maar had geen zin meer. Jongens die op straat hingen, hebben sterke moeders met een mooie carrière. Het weerlegt vooroordelen en dat vind ik mooi, hoe triest het in deze gevallen ook is.

Vanavond krijgen de jongeren hun tweede les van Abdelkader Benali over pesten en gaan ze met boswachter Arjan Postma de stad in. Het gaat alleen verschrikkelijk mis als een aantal van hen met elkaar in gevecht raken…

Donilio

Tijdens het schrijven van dit blog deed ik een verschrikkelijke ontdekking. Een van de deelnemers, Donilio, is begin januari 2017 overleden in zijn slaap. En dat terwijl het zo’n vrolijke jongen was, humoristisch en in mijn ogen oprecht. Ik zag hem er echt wel komen. Het lezen over zijn dood deed me beseffen hoe abrupt het leven voorbij kan zijn – ook als je nog zo jong bent. Hoe zonde is het dat je een nieuwe kans kreeg, maar hem nooit hebt kunnen afmaken? Met deze kennis vermoed ik dat het programma vanavond toch anders zal kijken.

Kijk jij ook naar Dream School?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

9 Replies to “Kijktip | Dream School, elke woensdag van 21.30-22.20 uur op NPO3

  1. Ik kijk eigenlijk nooit tv. Echt maar zelden! Dit klinkt als een heel mooi programma al snap ik peter r de vries en lange Frans niet zo goed in dat rijtje 🙈
    Maar heftig joh van Donilio. Heb dit helaas ban dichtbij al paar keer moeten meemaken. Jongens van mijn leeftijd die t leven lieten. Vrienden. Laat je zeker even doen stilstaan bij de vluchtigheid van het leven.
    Nicole onlangs geplaatst…Je weet dat je in het tweede trimester zit als..My Profile

    1. Peter R de Vries nam ze mee naar een gevangenis om te waarschuwen. Lange Frans liet ze vanuit hun gevoel een rap schrijven. Eerst snapte ik het ook niet helemaal, maar toen ik hem zo zag wel.

      Moeilijk dat je dat al meerdere keren hebt moeten meemaken. Zeker op jonge leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge