dood bij dieren

Omgaan met de dood bij dieren aan de hand van een lieveheersbeestje

Wij hebben geen huisdieren. Toch wilde ik de dood bij dieren met de kinderen bespreken, maar hoe? De oplossing kwam letterlijk uit de lucht vallen. We vonden een overleden lieveheersbeestje in huis en gaven hem een waardig afscheid in de voortuin.

Dood bij dieren bespreken: hoe dan?

We proberen de kinderen hier thuis te laten opgroeien met een minimum aan ellendige beelden. Dat is niet altijd gemakkelijk in deze digitale wereld waar elke ramp breed uitgemeten op televisie komt, maar we vinden dat ze nog genoeg tijd hebben om zich druk te maken om allerhande ellende. Eigenlijk vond ik het wel heel belangrijk om de kinderen de dood bij dieren mee te geven, maar wist niet goed hoe. Ik ben namelijk nog steeds erg blij dat June laatst niet meekreeg hoe de helft van een tortelduifjespaartje zijn gruwelijke dood vond tegen de voorkant van een bestelbus – ik zie de dwarrelende veertjes nog voor me. Maar onverwachts bleek de oplossing bij ons thuis te liggen.

Lees ook: Dierendag: je viert de dierenliefde (of mist het juist)

UFC

Zo ook gisteren. Afgelopen zondag vloog er een UFC (Unidentified Flying Creature) door de openstaande deur naar binnen. Ik heb een diepgewortelde angst voor alles dat onder de noemer ‘insect‘ valt en geen lieveheersbeestje, vlieg of vlinder is, dus is het hier thuis noodzakelijk zo snel mogelijk in te grijpen als er één in huis is. Normaalgesproken betekent dat ramen open zetten en beestje naar buiten werken, maar in dit geval hadden we behoorlijke haast. De noodoplossing was een tijdschrift. Het doel werd weliswaar geraakt, maar leek vervolgens onvindbaar. Door de haast maakte het ons niet zo uit; we konden  vertrekken.

Opportunist vindt dood lieveheersbeestje zielig

Gisteren was June aan het spelen. Tussen het speelgoed vond ze het dode lieveheersbeestje.  Opportunistisch als ik ben, vind ik het dan toch ineens heel zielig – terwijl ik dus zondag nog blij was dat we van hem af waren. Misschien zijn ergens op de wereld lieveheersbeestjeskinderen nu hun papa of mama kwijt en ineens had ons ‘slachtoffertje’ een gezicht. De oudste was het ermee eens dat hij een waardig afscheid verdiende. Ze knutselde een kruisje in elkaar en begroef hem in de voortuin, naast de voortuin. We hebben hem Tres genoemd, naar de drie stippen op zijn schildje. Gisteren leerden we dus meteen een mooie les uit dit plaatselijke leed: iets (of iemand) dat je in eerste instantie hinderlijk vindt, kan bij nader inzien heel anders zijn dan je dacht.

IMG_20150902_084401

Huisdieren

Voortbordurend op de dood van het lieveheersbeestje: we hebben momenteel geen huisdieren. Officieel omdat Ro er geen zin in heeft om altijd de pineut te zijn met de kattenbak of in de stromende regen die door ons zo gewenste hond te moeten uitlaten. Ik snap het wel hoor. En stiekem ben ik ook wel een beetje blij dat hij er zo in staat. Want diep van binnen weet ik dat ik verschrikkelijk weekhartig ben en dat is sinds de komst van de kinderen alleen maar erger. Ooit lieten we onze kat inslapen en dat heeft me tot in mijn ziel geraakt. Ik weet het niet… Ergens ben ik daarom geloof ik maar blij dat hij zo stellig is. Mijn eigen verdriet kan ik volgens mij best nog wel handelen, maar dat van de kinderen?

Hoe gaan jullie thuis om met de dood van dieren?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Lees ook dit ontroerende blog van Barbara over het verlies van haar geliefde Siamees

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

One Reply to “Omgaan met de dood bij dieren aan de hand van een lieveheersbeestje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge