discriminatie

Waarom discussiëren? Sinterklaas is toch fantastisch!

Discriminatie in de dop

‘Bruine mensen zijn stom. Maar jij bent wel een normale,’ heeft een jongetje op school tegen June gezegd. Kennelijk vatte zij het niet zo heftig op, want ze reageerde er nogal relaxed op. ‘Ik vind het fijn dat hij me aardig vindt, meer niet,’ antwoordde ze laconiek op mijn vraag wat ze ervan vond. Gelukkig zag ze het niet als discriminatie, maar mij raakte het wel. Onvoorstelbaar ook, hoe komt zo’n ventje van acht aan die houding? June is getint, maar net zo Nederlands als ieder ander. Zal iemand ooit een laffe rotopmerking maken over haar huidskleur?

Steeds meer mensen bijten zich vast in hun mening

Ik wilde eigenlijk geen belerend stukje schrijven, maar waarschijnlijk wordt het dat wel. Want in de hele discussie over Zwarte Piet, zie ik om me heen mensen steeds meer volharden. Of je nu blank of bruin bent, iedereen wordt geacht een mening te hebben. En aan de blanke kant overheerst vooral het gevoel dat ‘ons’ feest ook al wordt afgepakt (nadat ons het Suikerfeest door de strot werd geduwd, onze banen ingepikt zijn door het volledige Oostblok en er op straat geen Nederlands meer wordt gesproken). Aan de bruine kant meent men nog weleens dat blanke Nederlanders nog steeds in volle glorie de slavernij vieren, wat natuurlijk net zo belachelijk is.

Discussiehufters

Waarom zoeken al die ‘discussiehufters’ (met al hun vooroordelen over en weer) het gemeenschappelijke midden niet op? Waarom luistert niemand naar elkaar? Verlies je daadwerkelijk je Nederlandse identiteit wanneer Zwarte Piet geen kroespruik meer draagt? Nee natuurlijk niet! Maar is het nodig om een volledig feest af te schaffen dat in essentie niet draait om een verering van de slavernij? Wederom nee. Wat er feitelijk aan de hand is, ligt veel dieper dan Zwarte Piet. Het sentiment leeft dat Nederland zichzelf kwijt is. Logisch, want we zijn niet meer het Nederland van pakweg honderd jaar geleden. Dat moet ook begrepen worden: we moeten onszelf als land hervinden en dat heeft tijd nodig, aan beide kanten.

Discriminatie komt overal voor

Terugkomend op het racisme-in-de-dop, waar June vandaag voor het eerst mee geconfronteerd werd: in de opvoeding ligt de kiem van al het kwaad. In dit geval was het een blank jongetje dat zegt dat bruine mensen slecht zijn, maar uit ervaring weet ik dat het ook andersom gebeurt. Homo’s worden gezien als inferieur en zelfs ziek binnen bepaalde culturen/religies, vrouwen zijn minderwaardig en horen eigenlijk achter het aanrecht en zelfs dierenliefhebbers worden gezien als softies die je beter kan beperken in hun rechten. Maar moeten we onze kinderen niet leren dat iemands huidskleur/geslacht/seksuele voorkeur niet bepaalt hoe hij of zij beoordeeld moet worden, maar zijn of haar gedrag?

Begrip voor elkaar

Sinterklaas hoeft echt niet afgeschaft te worden, maar een paar aanpassingen doen ook niets af aan wie we zijn. Nederlander zijn zit in jezelf en is niet gebonden aan een feest. Het zou zo mooi zijn als we 5 december allemaal trots kunnen terugkijken naar hoe we met dit verschil omgingen. Niet door met een vinger te wijzen maar door te begrijpen waar de ander vandaan kwam. Te beseffen hoe pijnlijk het is als mensen je veroordelen op je uiterlijk (en kennen we dat niet allemaal in meerdere of mindere mate?), maar ook dat anderen het gevoel hebben alles kwijt te raken.

Make the world a better place, begin bij jezelf.


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge