de kerstboom opzetten

De kerstboom opzetten met een dreumes in de buurt

De kerstboom opzetten met een rondkruipende dreumes in de buurt? Dat lijkt een onmogelijke uitdaging. Toch ging ik hem aan, omdat ik simpelweg vind dat Kerst zonder boom als een Pasen zonder eieren is. En het lukte, maar hoe…

Ik wil een kerstboom! Ondanks de kinderen

“Lijkt me niet verstandig,” zegt hij al bij voorbaat als ik vraag hoe hij denkt over de kerstboom, “maar als je het graag wilt, zet je hem toch gewoon op?” Het tempert kortstondig mijn enthousiasme, maar dan besluit ik vol goede moed dat we een dreumes van bijna anderhalf vast wel kunnen inprenten overal met haar vingers af te blijven in deze dagen voor kerstmis. Voor een buitenstaander waarschijnlijk behoorlijk naïef. Zeker als je weet dat onze vensterbanken al maandenlang leeg zijn dankzij een ontembare drang naar vastpakken en ontdekken van dreumeslief. Het mag de pret uiteindelijk niet drukken: waar een wil is, meen ik een weg te zien.

Lees ook: Exclusief! Een tour door onze boom vol herinneringen

Stilte voor de storm

Niet veel later sta ik dus met boom en ballen/slingers/versiersels in de huiskamer. Even is het muisstil. Onze dreumes kijkt opzij en ziet de kerstboom langzaam ontstaan. Handig als ze is, rent ze niet veel later joelend rond met takken die ik zojuist zorgvuldig in het juiste gaatjes heb gehangen. Met de lichtjes gaat het niet veel beter. Ik hoef ze niet eens aan te zetten, want ze ziet direct dat dit iets is dat vast niet kapot mag. Ze trekt daarom hard aan het snoer en probeert met haar tanden of de lampjes bestand zijn tegen zoveel peutergeweld (gelukkig wel!). Moet ik de kerstballen nog bespreken?

De boom opzetten blijkt niet zo praktisch

Ik begin eindelijk ook te vermoeden dat dit toch niet helemaal handig was. Maar een kerst zonder boom? Ondanks alle bezwaren die je zou kunnen bedenken (en dat zijn er heel veel met een grijpgrage dame in de buurt), staat hij er dus toch. Laten we het erop houden dat ik behoorlijk eigenwijs ben. De eerste dagen gaven gevaar voor eigen voeten, omdat ze een paar keer aan de onderste takken rukte met alle gevolgen van dien. Twee gesneuvelde ballen later staat de boom dus toch iets hogerop.

Lang leve mijn kitscherige sneeuwman

Het had gewoon even tijd nodig, maar na een tijdje lijkt ze zowaar gewend aan zo’n glinsterende, verlichte boom middenin de kamer. Een bal in het bijzonder trekt al haar aandacht: een kitscherig, wit-roze sneeuwmannetje vol glitters. Ik til haar op en we bekijken wang tegen wang de ‘baby’, zoals ze hem noemt. Zo dichtbij voel ik de warmte van haar kleine dreumeslijfje tegen me aan. Wat heb ik dit gemist! Ze voelt zich zo groot, al is ze natuurlijk nog maar zo klein. Ik geniet extra van deze knuffels. Wie had kunnen denken dat uitgerekend die boom vol onmogelijke uitdagingen daarvoor zou zorgen? Is hij toch nog ergens goed voor…

De kerstboom opzetten met dreumes in de buurt

 1. Zet de boom in elkaar zodra je dreumes of peuter slaapt.
 2. Zoek (zeker voor de onderste takken) mooie plastic ballen. Die combinatie klinkt bijna als het onmogelijke, maar ze zijn er best. Gewoon goed zoeken!
 3. Hang niet te veel mooie ballen in de boom. Kans bestaat dat je dreumes hem volledig omtrekt en dan wil je geen glassplinters.
 4. Plaats de boom indien mogelijk op een verhoging.
 5. Leg geen cadeaus onder de boom (tenzij je wil dat ze voortijdig zijn uitgepakt en/of kapot gescheurd in een onoplettend moment)
 6. Blijf er altijd bij! Het omtrekken van de boom kan gebeuren in een halve seconde.
 7. Buig de onderste takken iets omhoog.

De kerstboom opzetten met peuter in de buurt

 1. Zet de boom samen in elkaar. Laat je peuter bijvoorbeeld de takken aanreiken, terwijl jij ze in de juiste gaatjes plaatst. Snelheid is geboden!
 2. Geef een paar plastic ballen die je peuter in de boom kan hangen
 3. Laat je zoon of dochter de piek bovenin zetten. De trots die ze dan uitstralen is onbetaalbaar!
 4. Zorg dat je alles goed gesorteerd hebt voor je begint. Als het te lang duurt, heeft je peuter geen zin meer en/of gaat klieren. Logisch. Dus maak het geen evenement dat een uur duurt.
 5. Leg uit waarom je een boom hebt staan, lees een verhaaltje voor en benadruk dat het geen boom is om in te klimmen. Deze laatste tip is trouwens afhankelijk van het karakter van je kind: die van mij zou dit misschien kunnen opvatten als een uitnodiging om juist wél in die kerstboom te willen klauteren.
Zouden jullie de kerstboom opzetten met een dreumes of peuter in huis?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “De kerstboom opzetten met een dreumes in de buurt

  1. Ja zonder boom is zo kaal, ’t hoort er toch bij. Hopelijk gaat het dit jaar iets beter. Benieuwd oom hoe Ian het vindt nu hij rondwandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge