continurooster

Alles over het continurooster: de 7 belangrijkste voordelen en nadelen

Dochter June begon op een basisschool met continurooster. Vervolgens stapte ze door omstandigheden over naar een nieuwe school waarbij ze tussendoor thuis kwam. Op basis van mijn eigen ervaringen schreef ik dit blog: waarom ging ze naar een nieuwe basisschool, wat zijn de voordelen van een continurooster en waarom vinden we thuiskomen ook allebei erg prettig?

Waarom overstappen naar een nieuwe school

June begon haar schoolcarrière op een dependance. De basisschool gaf lessen die geïnspireerd waren op Dalton Onderwijs en dat sprak me persoonlijk erg aan. De directrice koos bewust voor een continurooster en voerde dat in op zowel de hoofdlocatie als de kleinere school elders in het dorp. De bedoeling was eigenlijk dat deze uiteindelijk een volwaardige school zou gaan worden. Het continurooster had als voordelen dat leerlingen in hun eigen omgeving bleven, zo vond ze, en dat er geen verschil was tussen schoolblijvers en kinderen die wel naar huis gingen. Uiteindelijk bleek de school ten onder te gaan aan zijn eigen succes. De hoofdlocatie was zo druk dat daar alle aandacht naar uitging en onze dependance sloot onverwacht haar deuren.

continurooster
Kinderen leren – Shutterstock

Wennen aan thuis eten

In groep 5 ging June voor het eerst naar de nieuwe basisschool. Dat betekende niet alleen dat ze moest wennen aan nieuwe leerlingen en leerkrachten, maar ook aan een compleet nieuw ritme. Het continurooster, dat op de andere basisschool nog zo bewust was ingevoerd, gold hier juist bewust niet. De nieuwe directrice meende namelijk dat zij het belangrijk vindt dat kinderen tussendoor even kunnen bijkomen, uitwaaien en lekker in hun vertrouwde omgeving eten. Wij konden ons hier als ouders ook in vinden, al was het die eerste weken natuurlijk best even omschakelen.

Van continurooster naar ‘normaal’

Terwijl onze oudste nog op basisschool 1 zat, studeerde ik af. Daarom vond ik destijds het continurooster erg prettig: ik kon in één keer doorgaan. Elke vrije minuut zat in mijn studie. Als ik toen elke middag op en neer had moeten rijden om June te halen, zou dat me waarschijnlijk nadelig hebben beïnvloed tijdens het schrijven van mijn masterscriptie. Tijdens de overgang naar deze basisschool was ik zwanger. Bovendien had ik geen baan en alle ruimte om haar thuis op te vangen. Daar komt bij dat ik het ook wel gezellig vind om even lekker te kunnen bijkletsen, al dan niet in gezelschap van een vriendinnetje. En de school is lekker dichtbij, dus dat betekent voor ons dat we (in principe) niet hoeven te haasten.

Voordelen continurooster:

  • Gelijkheid: alle kinderen hebben hetzelfde rooster, ze hoeven zich niet eenzaam te voelen als zij wel moeten overblijven en een ander kindje naar huis gaat.
  • Praktisch: als je een betaalde baan hebt, kun je makkelijker meer uren maken. Misschien kan je het zelfs zo regelen dat je zelf je kind naar school kunt brengen én ophalen.
  • Rust: het geeft rust om één keer te brengen en halen.
  • Vrijheid: doordat je kind eerder thuis is, kun je vroeger op pad na school. Hierdoor kun je soms al leuke dingen gaan doen, omdat het lekker rustig is (zoals in de indoor speeltuin of kinderboerderij). Of je op je gemak voorbereiden op sportlessen, waar een ander moet haasten.

Nadelen continurooster

  • Beperking: niet altijd geeft het meer vrijheid wanneer je kind een continurooster heeft. Bijvoorbeeld als je werk niet kunt plannen tijdens schooltijden. Dan zal je ook na school voor opvang moeten zorgen (wat duurder is, omdat je meer uren afneemt).
  • Kinderen blijven verplicht op school: voor sommigen zal het juist prettiger zijn even thuis te kunnen bijkomen in hun vertrouwde omgeving. We merken aan June bijvoorbeeld dat ze het heel fijn vind om met ons te eten en daarna te kunnen gaan spelen. Haar klasgenoten die moeten overblijven, klagen vaak dat ze liever naar huis waren gegaan. Ze heeft thuis even rust en kan haar verhalen kwijt.
  • Ongezellig: dit is overigens een heel persoonlijk punt, maar ik vind het gezellig om tussendoor samen te eten en bij te kletsen. Zij zelf vindt dat gelukkig ook. Ook wanneer het lekker weer is, kan ze naar een speeltuintje en zit niet vast aan het schoolplein.

Overwegend blij zonder continurooster

Natuurlijk, wanneer May ligt te slapen en we moeten June halen, dan vind ik het weleens minder praktisch. Maar dat is een tijdelijke situatie: over een tijd zal ze waarschijnlijk alleen gaan lopen of slaapt May op andere tijden. Dat weegt allemaal niet op tegen het samen zijn. Ik vind het heerlijk dat June lekker aanschuift en ik haar soms eens kan verrassen met poffertjes of croissantjes. De blik op haar gezicht is dan onbetaalbaar. Dus ik ben blij en dankbaar dat ik in een situatie zit waarin de nadelen niet tegen de voordelen opwegen!

Conclusie

Ik denk dat het continurooster vooral heel prettig is voor ouders die zelf werken of een klein kindje thuis hebben zitten . Je kind ervaart dan veel minder het gemis van zijn ouders, omdat iedereen overblijft. Aan de andere kant is de tijd dat ze jong zijn per saldo vrij kort en ik verkeer in de gelukkige positie dat ik hier nu extra van kan genieten. Daarom ben ik ontzettend blij dat onze school nu geen continurooster hanteert. De balans tussen voor- en nadelen zal dus voor iedereen verschillend zijn, afhankelijk van je eigen situatie, behoeften en het karakter van je kind.

Wat heeft jouw voorkeur: continurooster of thuis eten?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge