contactlenzen

Contactlenzen op je tiende: is dat mogelijk?

Contactlenzen op je tiende? Is dat mogelijk? Ik wist het niet, tot mijn dochter bij de optometrist vandaan kwam. Ze kan kiezen tussen nacht- en daglenzen. Ik verdiepte me eens in de verschillen. 

Contactlenzen op je tiende?

‘Laatst deed ik de salto en mijn bril viel af. De juf zei dat ik ook een touwtje aan de pootjes kan doen,’ vertelt onze oudste grijnzend. ‘Ik heb maar geknikt, maar dat ziet er dus echt niet uit.’ Grinnikend schud ik mijn hoofd, nee lijkt me niet helemaal passen bij haar leeftijd. Bovendien is het binnenkort niet meer nodig: ze krijgt namelijk lenzen. Waar ik moest wachten tot groep 8, kan zij dus nu al beginnen. Gelukkig maar, want ze was niet heel blij toen ze een bril kreeg. Laatst vertelde de optometrist dat er nauwelijks leeftijdsgrenzen meer zijn en dat dag- of nachtlenzen tegenwoordig een goede optie zijn.

Waarom nachtlenzen?

De eerste keer dat ik ervan hoorde, liep ik met tranende ogen het tankstation binnen. Zandkorrel in mijn oog. Sinds mijn twaalfde draag ik harde lenzen en sindsdien zijn mijn ogen extra gevoelig voor rondwaaiende stofdeeltjes, make-up, zand, vliegjes en losse wimpers. ‘Lenzen zeker?’ vroeg de caissière begripvol, ze had tot een jaar daarvoor precies dezelfde problemen. Maar toen kwam haar opticien aan met nachtlenzen en sindsdien waren alle problemen opgelost. ‘Je doet ze ’s avonds in, ’s ochtends haal je ze uit je ogen en dan kun je de rest van de dag gewoon zien.’ Mijn mond viel open van verbazing.

Wat gebeurt er als je slaapt?

Elke nacht dat je deze (harde) lenzen draagt, vervormt hij je hoornvlies een beetje. Hierdoor kun je na een paar dagen alweer perfect zien, zoals je ooit zag voor je bijziend werd. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: elke nacht dat je de lens niet draagt, gaat het hoornvlies terug naar zijn oude vorm en ga je dus ook weer slechter zien. Voordeel is hiervan wel dat je in geval van nood een keertje extra zonder nachtlenzen kunt, maar nog redelijk blijft zien.

Wat zijn daglenzen precies?

Het verschil met nachtlenzen is groot. Niet alleen zijn daglenzen zachte contactlenzen, ook gebruik je elke dag een nieuw setje. Dit maakt schoonmaak- en inzetvloeistof in principe totaal overbodig. Ze vervormen je oog niet, zoals de nachtlenzen. Prettig voor de gebruiker is dat je in principe vanaf dag 1 gelijk een hele dag met contactlenzen kunt rondlopen. Natuurlijk moet je in de praktijk kijken of dit lukt, maar prettig is het wel. Van verschillende gebruikers van dit type lens heb ik gehoord dat ze het draagcomfort heel fijn vinden. Ze hebben geen last van rondwaaiend stof, make-up of andere irritaties aan hun oog en bovendien draag je altijd heel schone lenzen.

Controle bij de optometrist

Een controle moest uitwijzen of nachtlenzen inderdaad geschikt zouden zijn, want niet iedereen kan ze dragen. En zo ook onze oudste niet. Ze heeft helaas een cilindertje op haar oog en dat maakt het dragen van nachtlenzen onmogelijk. Daglenzen mogen gelukkig wel. Dit zijn zachte lenzen en dit type is vrijwel voor ieder oogtype geschikt. Volgende week meer over hoe de eerste keer inzetten van deze lenzen ons afging.

Kende jij het fenomeen nachtlenzen al?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Contactlenzen op je tiende: is dat mogelijk?

 1. Ik vind je artikel interessant om te lezen, mijn dochter van bijna negen heeft ook een bril en ze kan niet wachten op lenzen, maar ik houd het zelf nog een beetje tegen. Ze is nogal levendig, zal ik maar zeggen en een bril raak je toch minder makkelijk kwijt dan een lens. Ik had trouwens nog nooit van nachtlenzen gehoord, interessant. Ik ben benieuwd wat het bij jullie wordt.

  1. Snap het. Dat was ook ons tegenargument, een lens van ruim honderd euro is financieel gezien niet echt prettig om kwijt te raken.
   Daglenzen zijn wel een goede oplossing, al is het indoen best wel een uitdaging 😊

 2. Mijn man heeft nachtlenzen, ideaal omdat ie voor zijn werk vaak in stoffige plafonds bezig is. Zelf draag ik daglenzen. Sinds mijn eerste zwangerschap drogen mijn ogen snel uit en met daglenzen is het comfort toch een stuk beter dan bij maandlenzen. Ook zo lekker makkelijk dat je ze ’s avonds gewoon weg kunt gooien. Geen gedoe met schoonmaken.
  Mijn oudste (13) heeft sinds kort een bril en eigenlijk hebben we er helemaal niet zo bij stil gestaan om ook lenzen te overwegen. Zou misschien voor het voetballen wel handig zijn…
  Jacqueline onlangs geplaatst…De dansrolstoel deel 5: daar is ie dan!My Profile

  1. Ja zeker prettig, met harde lenzen zou hij waarschijnlijk gek worden. En mooi dat je die overstap hebt gemaakt. Prettig systeem.
   Wat je zoon betreft, denk ik dat het zeker geen slecht idee zou zijn. Voetballen met een bril lijkt me best lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge