buitenspelen met een dreumes

De 10 leukste manieren om buiten te spelen met je dreumes

Buitenspelen met een dreumes

Voor ik mijn opsomming ga maken, moet ik toch toegeven dat ik buitenspelen met een dreumes soms lastig vind. Zeker met Rose, die op de één of andere manier met elke vezel in haar lichaam lijkt te moeten stunten. Ze is zo’n kind dat regelmatig head first op de betonnen tegels duikt en gegarandeerd het fietspad oprent als er net een fietser aankomt (en wanneer ik niet in de positie ben om haar te redden). Kortom, levensgevaarlijk! Daarom spelen we het liefst in de achtertuin. Maar wat kan je het best doen met een dreumes, wiens motoriek natuurlijk nog niet zo heel ver gevorderd is en die de aandachtspanne heeft van een goudvis?

Lees ook: Ouderwetsch buitenspelen voor beginners

Wat kan je allemaal doen tijdens buitenspelen met een dreumes?

Balspelletjes

Vaders zijn vaak al bezig met voetballen op het moment dat zoonlief de allereerste stapjes heeft gezet. En dan ook echt overal: in huis, op straat, in de tuin, op een veldje, in het park… Waarom zouden moeders dat niet kunnen met hun dochters? Dat ik soms last heb van een afwijkende ‘binnenkant-voet’ mag de pret toch niet drukken? Meestal gaat het best oké. En Rose vindt het geweldig om steeds achter de bal aan te rennen of, nog leuker, als ze denkt dat ik haar achterna zit.

Koop een speeltoestel

Ik garandeer je dat het de investering meer dan waard is. We hebben zelf een speelhuisje, glijbaan en trampoline staan en ze vervelen zich geen moment. Die laatste is ook nog leuk als je volwassen bent trouwens! Je hebt ze in alle soorten, maten en prijsklassen. Tip: kijk eens via Marktplaats. Daar vind je soms tweedehands toestellen in prima staat!

Hoepel

Wist je dat de oude Egyptenaren al hoepelden? Zolang heeft de mens dus al enorm veel speelplezier met een simpele ring. Daarom is het des te jammer dat ruim drieduizend jaar aan evolutie er nog niet voor kon zorgen dat ik moeiteloos hoelahoep (ter illustratie: de laatste keer dat ik het probeerde, knalde de hoepel tegen mijn bovenlip aan). Dat mag de pret echter niet drukken. Voor een dreumes is het al fantastisch om erin en -uit te springen. En dat kan ik gelukkig prima!

Springtouwen

Vroeger kon ik uren zoet zijn met springen, al dan niet met vriendinnetjes. Ik ben dan ook blij dat ik dochters heb. Straks kan ik shinen met liedjes als ‘Beertje, beertje, draai eens rond’! Maar goed, zo ver zijn we nog niet. De kinderhand is ook hier weer snel gevuld. Tijdens het buitenspelen met een dreumes kan je het touw namelijk ook laten bewegen als een slang en dat zorgt al voor enorme bewondering.

Stoepkrijt

Misschien niet handig als je een peperdure design lounge-set op je terras hebt staan, maar anders ideaal om een uur mee zoet te zijn. Je hoeft geen Picasso te zijn: als je een hartje, wolk en zon kan maken, zijn ze al verrukt. Nog beter is natuurlijk als ze zelf aan de slag gaan.

buitenspelen met een dreumes

Plastic kegels met bal

De eerste stappen tot professioneel bowlen kunnen zomaar gezet worden in je eigen achtertuin! Niet dat het mijn prestaties uiteindelijk goed deed, maar de lol is er niet minder om. Alternatief: lege blikjes omgooien met een zachte bal of pittenzakje.

Een tent

Voor een tientje haal je bij Hema al een tent die je voorziet van uren speelplezier! Ook leuk: leg er wat zachte kussens in en boekjes of poppen.

Zandbak

Ideaal voor de lente tot en met warme herfstdagen. Speelzand is niet duur, emmers, schep en vormpjes zijn vrijwel overal te koop. Enige maar: klop je kind goed uit (of nog beter, spoel ze lekker af) voor ze weer naar binnen komen, voor je binnen ook zandtaartjes kan bakken.

Emmer of teil met plastic bekertjes

Je staat verstelt hoelang een dreumes kan bezig zijn met het overscheppen van water van het ene in het andere bakje – mits de emmer niet omvalt!

Waarmee spelen jullie dreumesen graag buiten?

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “De 10 leukste manieren om buiten te spelen met je dreumes

 1. De zandbak is hier ook een groot feest. Vorig jaar hebben we hem weggehaald omdat hij oud was maar er komt zeker wel weer een nieuwe 🙂

 2. Wandelen is hier inderdaad een hele uitdaging. Handige tips! Julia vindt het leuk als ik in de tuin werk en dan zijn juist mijn schepjes, harkjes en potjes interessant.

  1. O wat leuk dat ze daar van houdt! Goede tip. Miss kan ik dat ook wel met de oudste twee doen, planten in potjes zetten enzo. En als zij zorgen dat ze consequent water krijgen, blijven ze misschien nu eens een hele zomer bloeien 😊

 3. Liefst met iets waar ze vuil van word 🙂 water vind ze altijd geweldig, liefst om modder mee te maken. Verder heeft ze veel plezier met haar loopfietsje en een kruiwagentje waar ze takken in verzameld. Achter de hond aanlopen met een bal doet het ook altijd goed 🙂

  1. O zo’n fiets en een kruiwagen zijn ook heel leuk ja! En een picknicktafel van de zomer 😊 ben blij dat de zon er weer aan komt!

   1. Wij hebben sinds vorig jaar ook een picknick tafel, wel een groot model, heel leuk alleen dacht Julia eerst dat het een speeltuig was wat eindigde met haar een gat in haar hoofdje. Zo’n klein model is ook super maar ze heeft niet echt een zittend gat, misschien voor haar broertje/zusje

    1. Oei! Nee dan is het idd misschien meer voor haar broertje of zusje 😊 de middelste hier heeft precies hetzelfde. Die maak je blijer met een klimtoestel of iets waar ze zich vies kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge