verkoudheid

Kennis over borstvoeding: BV heel fijn bij verkoudheid of griep

Blij dat ik niet gestopt ben!

Een tijdje terug twijfelde ik sterk. Moest ik nog wel doorgaan met borstvoeding? Uiteindelijk waren we toch al bijna anderhalf jaar bezig en steeds vaker gaf May in het openbaar aan dat ze wilde drinken. Ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij. Zo erg dat het voor mij bijna reden werd de stekker uit de borstvoeding te trekken. Maar de dagen verstreken en het trekken aan mijn T-shirt verdween weer. We gingen over tot de orde van de dag en mijn voorgenomen stopmoment van anderhalf jaar (25 december) verdween in de vergetelheid. En inmiddels ben ik blij toe! Want er stond ons een heel nare verkoudheid te wachten…

Kerstvakantie = griep

June luidde de kerstvakantie in met een fikse verkoudheid die niet veel later overging in griep. Ze lag met hoge koorts op de bank, voelde zich misselijk en verloor haar eetlust. Niet echt ideaal als je familie aan het kerstdiner zit en jij alleen al ziek wordt van de gedachte aan eten. Die verminderde eetlust bleef nog een week lang hangen, net als haar gehoest. De kleintjes raakten snel besmet en liepen ook dagen in makkelijke kleding en een flinke snotneus door de woonkamer. Ze hadden allebei nauwelijks eetlust, maar Ro en ik deden ons best er toch iets in te krijgen. Gelukkig bleef koorts ze bespaard, net als misselijkheid. Dachten we.

Ik hoorde hard gehoest uit de kinderkamer

Vlak voor ik afgelopen woensdagavond naar bed wilde gaan, begon May ineens luid te hoesten. Normaal schiet ik daarvan niet snel in de stress, maar nu klonk het echt heel naar. Alsof ze het benauwd had. Binnen een paar seconden had ik haar uit bed gevist en hoopte dat ik haar wat kon kalmeren. Maar mijn aanwezigheid had niet het gewenste resultaat: ze bleef onrustig hoesten en ik hoorde tussendoor nauwelijks nog ademhaling. Ik liep direct Ro, die nog beneden was en in bezit is van BHV en wars van paniek. Gelukkig bleek dat May moest spugen. Daarna werd ze al snel rustiger, maar wat was ik geschrokken! Ik nam haar bij me in bed en gaf weer borstvoeding. Ze dronk als vanouds veel, ondanks de pauzes tussendoor om goed te kunnen ademhalen. Dit blijkt de enige voeding die ze wel wil én binnenhoudt, want melk of pap spuugt ze zo weer uit. Wat ben ik blij dat ik nog niet gestopt was!

De positieve invloed van borstvoeding op griep

Zoals je misschien al wist, geef je via je moedermelk jouw antistoffen door aan je kindje. Omdat ik inmiddels ook behoorlijk verkouden ben, helpen mijn antistoffen hoogstwaarschijnlijk om May zo snel mogelijk weer bovenop haar verkoudheid te helpen. Daarnaast is het voor kinderen vooral belangrijk dat ze genoeg vocht binnenkrijgen. Eten doet ze momenteel erg slecht, maar zolang ze water en borstvoeding drinkt, hoeven we ons daar niet echt zorgen om te maken. Nog een reden waarom ik blij ben dat we zijn doorgegaan. Het schijnt trouwens ook dat je borstvoeding in de neus kunt druppelen en dat het helpt de verkoudheidsklachten te verminderen. (Bron: Borstvoeding.com)

Waar moet je aan denken?

Een aantal dingen zijn iets anders wanneer je kindje griep heeft. Waar moet je op letten?

  • Probeer de neus zo vrij mogelijk te krijgen voor het voeden. Wanneer je kindje goed kan ademhalen, verliest hij minder energie daaraan en kan zich volledig focussen op het binnenkrijgen van voldoende voeding.
  • Hou goed in de gaten of je kindje geen koorts krijgt en hoe hij eruit ziet. Bij sufheid en/of hoge koorts zou ik sowieso altijd de huisarts raadplegen. Ook wanneer je gevoel niet goed zit, ondanks dat je je vinger er niet op kan leggen. Liever te vaak dan te weinig bij zo’n kleintje.
  • Als je kindje vaker wil drinken, dan kan dat best. Misschien heeft hij/zij juist behoefte aan samen zijn, veel knuffelen en borstvoeding. Geef daar lekker aan toe en geniet samen.

Merk jij dat borstvoeding een positieve invloed heeft tijdens griep en verkoudheid?

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

6 Replies to “Kennis over borstvoeding: BV heel fijn bij verkoudheid of griep

  1. Van otrivin heb je een handig uitzuigsetje voor snot! Handig voor baby’s, maar denk ook voor een dreumes. Handiger ook dan zo’n pompje (waar ik niet mee overweg kan).

    1. Is zo inderdaad, ik merk echt dat de kleinste hier (die nog steeds bv krijgt) vaak ook de minste klachten heeft. Haar iets oudere zus, waarbij ik sneller stopte, had vaak ook veel meer last van verkoudheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge