biologische klok

Ouderschap | Wat als jullie biologische klok niet matcht?

Onze meiden hebben alle drie hun eigen karakter. Zo is June heel expressief en dol op dansen, Rose een echte creatieve kletskous en May ondeugend en bedachtzaam. Ook hun slaapgedrag verschilt enorm. Vandaag vertel ik jullie eens hoe anders elke zus is. 

Drie eigen karakters

Grappig hoe drie kinderen zo van uiterlijk en innerlijk kunnen verschillen. Ondanks dat ze in elk geval allemaal voor de helft hetzelfde genenpakket hebben, kwam er steeds iets anders uit. Dat vind ik eigenlijk wel leuk. Elke keer bieden ze een nieuwe puzzel die je mag proberen op te lossen. Onderdeel daarvan is hun eigen ochtendritueel met bijbehorende biologische klok. Ik dacht eigenlijk altijd dat je dit als ouder wel redelijk zou kunnen sturen, maar het tegendeel blijkt waar. In elk geval wel als je dochters behoorlijk temperamentvol zijn en niks op lijken te hebben met gemiddelden, statistieken en voorschriften.

Verschillende bioritmes

JUNE | Postuur van een elfje, slaaphouding van een volwassen vent

Sinds haar geboorte was June geen ochtendmens. Het liefst sliep ze uit tot 10.00 uur en viel om 23.00 uur pas weer in slaap. Wat ik ook probeerde (van pyjamapap tot laten huilen en gestructureerd bedritueel), niets hielp. Op een gegeven moment gaf ik het op en liet haar bij me zitten tot we laat in de avond naar bed gingen. En ik probeerde het positief te kijken: uitslapen is natuurlijk niet verkeerd. Dit traject zou duren tot aan de basisschool.

Toen haar vader en ik uit elkaar gingen, kwam daar vaak een nachtelijk bezoek in bed bij: het postuur van een elfje, met de slaaphouding van een volwassen man. Het was funest voor mijn nachtrust. Terugbrengen had geen zin; haar adem was langer dan de mijne. Soms kroop ik dus maar van ellende in haar meegroeibed.

ROSE | Schone slaapster

Tijdens mijn tweede zwangerschap zag ik weleens op tegen de gebroken nachten. Al die tijd had ik in mijn hoofd zitten dat het allemaal mijn schuld was. Dat ik gewoon consequenter had moeten zijn, me niet had moeten laten bespelen door een klein meisje met grote wil. Ik voelde me schuldig en falen tegelijk. Zou het echt allemaal opnieuw gebeuren? Ik bereidde me voor, toen zich het tegenovergestelde voordeed. Vanaf haar geboorte sliep ze gelijk diep. Zelfs eens zo diep, dat we haar twee dagen na de geboorte moesten wekken met een nat washandje omdat ze anders haar voeding zou missen (met alle gevolgen van dien). Net als haar vader is ze een waar ochtendmens. Om 6 uur staat ze volledig aan; onze kleine wekker.

MAY | Ergens tussenin

Na zwangerschap drie rekende ik me rijk. Deze mix van genen zorgde ongetwijfeld voor diepe slapers, zo meende ik. Niet dus. Afgelopen maanden leefden we vaak op de automatische piloot, omdat May regelmatig haar stembanden liet horen in het holst van de nacht. Elke keer hazenslaapjes van twee uur zijn niet best voor je algehele gemoedstoestand, kan ik je vertellen. Inmiddels slaapt ze aanzienlijk beter, maar nog steeds hou ik mijn vingers gekruist zodra ik het bed in stap. Overdag slaapt ze gemakkelijk vier uur achter elkaar, maar een fatsoenlijk ritme krijgen we er niet echt in. Maar goed, ze groeit prima en is tevreden. Het zal wel goed zijn.

Biologische klok beïnvloeden?

Alle adviezen ten spijt, ondervind ik hier thuis aan den lijve dat je weinig invloed hebt op een biologische klok. Uiteindelijk valt alles vanzelf wel op zijn plek, merkte ik. Je moet alleen een beetje geduld hebben. Ben ook benieuwd of dit zo blijft in de puberteit. Of slapen kinderen dan sowieso net zolang als hun ouders toelaten?

Hoe slapen jouw kinderen? En veranderde dit ook in de loop van de tijd?

De foto van het meisje met de wekker is afkomstig van Shutterstock.

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

2 Replies to “Ouderschap | Wat als jullie biologische klok niet matcht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge