biologisch vlees

Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

Biologisch is duur

Kijk eens voor de grap rond in de supermarkt en je ziet in een oogopslag wel dat gezonder en bewuster eten vooral is weggelegd voor de wat rijkeren. Hartstikke leuk dat je biologische appels kunt halen, maar wanneer je slechts het budget hebt voor de kiloknallers onder het fruit, is je keus snel gemaakt. Toch vond ik dat het tijd was dat we met ons gezin bewuster stilstaan bij de invloed die we hebben op onze aarde. ‘De ecologische voetafdruk’ die je achterlaat. Die kon in ons geval best wat verbetering gebruiken, zeker wat de aanschaf van biologisch vlees betreft.

‘Ik wil gewoon vaker vegetarisch eten!’

Ro lachte me vooral uit. Ik als carnivoor pur sang stelde voor mijn lievelingseten soms aan de kant te schuiven. Maar ik meende het oprecht. Dankzij mijn ‘verslaving’ aan Utopia raakte ik veel bewuster van dierenleed. Daadwerkelijk zien hoe varkens erbij zitten, is toch anders dan het weten. In elk geval, dat geldt voor mij. En dus voelde ik de activist in mij langzaam opborrelen als een fanatieke ex-roker. Hoe kunnen we dit eten? Mijn gewenste vegetarisme hield weliswaar niet lang stand, maar toch zijn er wat dingen in ons eetpatroon veranderd. Uiteindelijk zijn het de keuzes die je maakt.

Biologisch vlees dus. Maar hoe doe je dat met een beperkt budget?

We hebben per maand een vast bedrag beschikbaar voor boodschappen en benzine. Hiervan proberen we redelijk zuinig te leven. We moeten uiteindelijk wel vijf monden voeden, luiers halen en huishoudelijke artikelen als wasmiddel, douchegel en shampoo lijken soms niet aan te slepen. Omdat dit budget redelijk strak georganiseerd is, bestaat er weinig ruimte voor verandering. Het is onmogelijk om ineens maandelijks € 40,00 extra aan vlees te gaan uitgeven. Toch lukte het. Hoe?

Tips om toch biologisch vlees te kunnen halen
  • Haal je vlees op de dag zelf en kijk naar aanbiedingen; soms is het biologisch vlees nog maar een paar dagen goed en krijg je meer dan een euro korting per verpakking.
  • Kijk waar toch ruimte in je budget zit. Wij haalden bijvoorbeeld altijd ons brood bij de bakker, maar dat is wel behoorlijk duurder dan bij een supermarkt. Inmiddels gaan we naar Albert Heijn en besparen ons per brood wel € 0,70 – € 1,30. Een kleine rekensom laat zien dat het hier gaat om minstens € 4,50 per week. Dit kunnen we bij het geld leggen dat we uitgeven aan vlees.
  • Eet af en toe vegetarisch. Een goede pastasaus kun je ook maken zonder vlees, zonder je gerecht te kort te doen.
  • Beperk de hoeveelheid biologisch vlees die je koopt. Vul je gerecht op met verschillende soorten groenten, zodat je het qua volume niet mist. Vooral door je vlees te verwerken in een saus en deze in stukjes te snijden, valt het veel minder op dat je per saldo minder binnenkrijgt. We hebben immers helemaal niet zoveel nodig als veel mensen consumeren. Bijkomend voordeel is dat biologisch vlees daarnaast natuurlijk ook veel beter voor je gezondheid is.
En, missen we het?

Eigenlijk totaal niet. Ik voel me ook prettiger, omdat we nu iets doen waar dieren bij gebaat zijn. En natuurlijk, het kan allemaal nog beter. Maar ik denk dat alles begint met een eerste stap en die hebben we nu gezet. Uiteindelijk moet je roeien met de riemen die je hebt; zolang die nog niet verguld zijn, zullen we moeten kijken waar onze prioriteit ligt. Bij vlees in dit geval.

Sta jij stil bij de herkomst van je vlees en hou je daar rekening mee? En zou je bereid zijn minder te eten?


De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

8 Replies to “Biologisch vlees met één salaris? Zo doe je dat!

  1. Oesterzwammen zijn goede vleesvervangers. Ik heb het wel eens gegeten met shoarmakruiden, was net echte shoarma!
    Al eet ik het liefst elke dag vlees. Wij halen het bij de halal slager! Erg goedkoop, zonder extra toevoegingen! Alleen of het ook biologisch is dat betwijfel ik, maar in ieder geval heilig geslacht 😎

  2. Voor mij 2x ja. Juist minder vlees eten zorgt voor meer variatie op tafel. Wij eten ook vaak paddenstoelen, allerlei soorten en maten. Champignons zijn niet duur en best goed houdbaar. En inderdaad is het minder vlees in sauzen verwerken ook een goede optie. Spaghetti ricotta met heel klein beetje pacetta, met daarop veldsla, besprenkeld met een beetje extra vierge olijfolie en geraspte padano is superlekker en echt met heel weinig vlees. Of gebakken bospaddenstoelen met pasta en olijfolie met rucola. Dat is dan weer vegetarisch. Of quiche met spinazie, kaas en room… mmmmmm 😊
    Marije onlangs geplaatst…ZonnigMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge