Schoolarts in groep 2: dit kan je verwachten

In groep 2 gaat je kind naar de schoolarts. Maar wat kan je van dit bezoek verwachten? In dit artikel kan je lezen wat de schoolarts onderzoekt, waarom je kind hierheen gaat en of jij daarbij bent. Ook vertellen we of je kleuter een vaccinatie krijgt.

Het bezoek aan de schoolarts in groep 2

Waarom ga je naar de schoolarts?

Het bezoek aan de schoolarts is eigenlijk niets anders dan een vervolg op de afspraken bij het consultatiebureau. De ontwikkeling van je kind wordt bekeken en aan de hand van het onderzoek beslist de schoolarts of een eventuele vervolgafspraak nodig is. Deelname is gratis en vrijwillig.

Brief met vragenlijst

Net als tijdens de afspraak met twee en drie jaar en het bezoek aan de schoolarts in groep 7 krijg je ook in groep 2 vooraf een vragenlijst toegestuurd van de GGD. Hierin gaan ze onder andere in op je thuissituatie, voeding, maar ook het karakter van je kind. Zo krijgt de schoolarts een globale indicatie van je kind, zijn gezondheid, ontwikkeling en thuissituatie.

Meer informatie over de vragenlijst

Zijn de ouders aanwezig bij deze afspraak?

Doorgaans gaan kinderen onder schooltijd naar de schoolarts. Je bent hier dus niet bij aanwezig. Wel krijg je achteraf een brief met de bevindingen en eventuele bijzonderheden. In bepaalde regio’s mogen ouders er echter wel bij zijn. Je krijgt dan natuurlijk ook de gelegenheid om vragen te stellen aan de arts – als je die hebt.

Vindt je kind het een beetje spannend? Dan kan je onderstaand filmpje laten zien ter voorbereiding op het onderzoek.

Wat onderzoekt de schoolarts in groep 2?

Het bezoek aan de schoolarts is eigenlijk niets anders dan een vervolg op het contact met het consultatiebureau. De afspraken zijn bedoeld om in de gaten te houden hoe je kind ervoor staat op gebied van o.a.:

  • Motoriek
  • Zicht
  • Gehoor
  • Spraak
  • Houding
  • Lengte en gewicht

Daarbij vinden geen vaccinaties plaats uit het Rijks Vaccinatie Programma. Aan dit onderzoek zijn, net als de bezoeken aan het consultatiebureau, geen kosten verbonden en bovendien zijn ze vrijwillig. Wel is het aan te raden, omdat hiermee wellicht problemen met zicht, gehoor of motoriek sneller naar boven komen.

Advies en voorlichting

Het contactmoment met de jeugdarts biedt ruimte algemene voorlichting voor ouders met kinderen in de kleuterleeftijd en het geven van advies. Daarom is er ook altijd ruimte om zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld over voeding, slapen of – onverhoopt – hoe je omgaat met minder fijne zaken als een echtscheiding of overlijden in de nabije omgeving.

Volgens mij lopen alle ouders weleens tegen zaken aan die ze niet hadden voorzien en die best wat strubbelingen opleveren. Het is in elk geval geen schande om advies te vragen als je het even niet meer weet.

Wat als er iets aan de hand is volgens de schoolarts?

Over het algemeen verloopt het onderzoek in groep 2 natuurlijk zonder noemenswaardige problemen, maar het kan dat er toch iets aan de hand is: slechter zicht, problemen met motoriek, gehoor of spraak. Dan neemt de jeugdverpleegkundige contact met je op of verwijst de schoolarts je door voor nader onderzoek. Meestal is het dan een (sterk) vermoeden dat ze willen bekijken via nader onderzoek. Ook kan het zijn dat een afwijkende groei wordt geconstateerd. Soms wordt dan een tweede afspraak gepland voor het jaar daarna.

Wat volgt na de afspraak in groep 2?

  • Vaccinaties DTP en BMR met negen jaar (meestal groep 5)
  • Afspraak bij de schoolarts in groep 7
  • Vaccinatie HPV met twaalf/dertien jaar (momenteel alleen meisjes)
  • Vaccinatie Meningokokken-ACWY met veertien jaar
  • Afspraak bij de schoolarts in de brugklas en derde (vmbo en mavo) of tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs (havo/vwo)

Let op! Vanaf 2021 wijzigt het vaccin tegen HPV. Vanaf dat jaar krijgen ook jongens deze prik, die hen beschermt tegen diverse kankersoorten.

De afspraak bij de schoolarts in groep 2 is dus een tussentijdse controle van de gezondheid van je kind. Het kan prettig zijn om te weten of je kind voldoende groeit en geen problemen heeft met zijn gehoor of zicht. We zijn benieuwd hoe de afspraak bij jullie verliep: mocht (of mag) je aanwezig zijn? Of komt de schoolarts bij jullie onder schooltijd langs

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Photographee.eu – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven