bevallen op dezelfde dag

Bevallen op dezelfde dag: het overkwam mijn vriendinnetje van vroeger en mij

Bevallen is een heel bijzondere ervaring. Maar bevallen op dezelfde dag? Dat vriendin C. en ik graag samen zwanger wilden zijn, besloten we al op hele jonge leeftijd. Maar dat haar zoon en mijn dochter op precies dezelfde datum jarig zouden zijn? Nee, dat hadden we toen ook niet kunnen bedenken.

Later als we grote mevrouwen zijn…

Ze was mijn allereerste vriendinnetje, nadat onze moeders elkaar hadden ontmoet tijdens een peuterochtend. C. en ik speelden al snel vrijwel dagelijks samen. We verkleedden ons, bedachten clubjes en wandelden rond met onze poppenkindjes. ‘Als we later groot zijn, dan worden we gewoon tegelijkertijd zwanger en gaan samen met onze echte kindjes wandelen,’ spraken we met elkaar af. We maakten samen talloze mooie en onvergetelijke herinneringen. Met onze moeders en zusjes de avondvierdaagse lopen, naar het strand of bos, logeren bij haar oma en spelen bij die van mij, hele zomers buitenspelen… Onze zusjes lagen al samen in de box en haar middelste zusje voelde bijna als een eigen zusje. Kortom, echte hartsvriendinnen.

Lees ook: 5 onvergetelijke vergeetmomenten: zwangerschapsdementie in de praktijk

Gedeelde smart is halve smart: samen zwanger

Helaas verwaterde ons contact op de middelbare school. We kregen andere interesses, nieuwe vrienden en het leven ging door. Tot een jaar geleden. We raakten allebei zwanger, zij van haar eerste en ik van de derde. En precies zoals we het vroeger wilden, deelden we van alles met elkaar. Voor ons allebei was de zwangerschap niet makkelijk. Zij moest helaas een deel van haar werktijd inleveren omdat ze het niet meer redde en mijn bekken begon steeds harder te protesteren naarmate de tijd vorderde. Doodop en geplaagd door klachten zochten we steun bij elkaar. We gruwelden allebei van de ons voorgeschreven Floradix, zagen de lol niet in van sjouwen in de hitte met zo’n enorme buik en wilden allebei het liefst met 37 weken bevallen. ‘Als je maar niet eerder bevalt dan ik!’ waarschuwde ze me voor de grap, toen ze om zich heen vriendinnen zag bevallen en zelf de veertig weken aantikte.

Bevallen op dezelfde dag

En toen was het zover. Eind juni 2015 begon het flink te rommelen in mijn buik. Toen de bevalling eenmaal doorzette, schoot nog door mijn hoofd: ‘O, wat hoop ik dat ze al bevallen is!’ – ik wilde niet dat ik met mijn 37 weken en 2 dagen óók al eerder zou zijn. Maar gelukkig, vijf uur voor de geboorte van onze jongste, schonk zij het leven aan een gezonde zoon. Dolblij appten we elkaar. Niet alleen samen zwanger, maar ook bevallen op dezelfde dag! In het jaar dat volgde, hielden we elkaar regelmatig op de hoogte van onze hoogte- en dieptepunten uit ons ouderschap. We beklaagden ons over anti-Olvaritouders, peilden of de ander ook zo’n last had van hormoonschommelingen en bespraken de ups en downs van borstvoeding. En nu zijn ze alweer bijna één, alsof dat jaar met een vingerknip voorbij ging. Binnenkort spreken we weer af met onze kleintjes erbij en ik heb er nu al zin in! Wat kan het leven toch bijzonder lopen…

Ken jij iemand die is bevallen op dezelfde dag?

Bevalling – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

11 Replies to “Bevallen op dezelfde dag: het overkwam mijn vriendinnetje van vroeger en mij

 1. Wat bijzonder zeg! Leuk en fijn dat jullie elkaar toch weer hadden gevonden na al die tijd. Ik had niet echt iemand met wie ik samen zwanger was, op Saskia na van twinkelbella.nl bij onze jongsten. Dat was ook wel leuk.
  Op mijn 24e van de oudste voelde ik me helemaal de enige tussen alle studenten.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…De verhuizing: update 1.0My Profile

  1. Vond ik ook inderdaad, je pikt de draad zo makkelijk weer op. En dat is waar ook, haar dochtertje is laatst 1 geworden.
   Wanneer is Ian jarig?

   Ja snap ik, moederschap en studentenleven zijn twee verschillende dingen 🙂

 2. Een vriendin en ik waren ook tegelijkertijd zwanger, maar zij was 3 weken eerder uitgerekend. Uiteindelijk schelen onze kinderen amper een week: ik beviel 3 weken te vroeg en zij precies op haar uitgerekende datum. Heel apart en bijzonder!

  1. Ja he, vond het ook zo bijzonder 🙂
   En dat is ook toevallig. Jullie kinderen zijn dus ook bijna even oud. Grappig he, hoe ouderschap echt een band creëert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge