Angst voor de kapper (bij je kind)? Zo los je dat op!

Je haar laten knippen is heerlijk voor sommige mensen, als een moment van ontspanning. Voor kinderen is dit regelmatig anders. Die kunnen het ontzettend spannend vinden en zijn zelfs bang voor de kapper. Tegelijkertijd moet het haar toch geknipt worden. Daarom vind je in dit artikel hele handige tips voor kinderen die bang zijn van de kapper, zodat je dit gevoel kan wegnemen of zelfs voorkomen.

Bang voor de kapper (Sesamstraat)

Dat je kind niet de enige is met angst voor de kapper blijkt natuurlijk wel uit dit vrolijke liedje uit Sesamstraat. Het knipgeluid dat de schaar maakt, kan ook best beangstigend zijn. Bij peuters komt daar nog eens bovenop dat ze in een fase zitten waarin ze ook bang kunnen zijn voor andere onrealistische dingen, zoals monsters.

Waar komt angst voor de kapper vandaan?

Bang zijn voor de kapper heeft in elk geval niks te maken met de persoon zelf. Zeker kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen van kinderen, zijn hartstikke lief en nemen ruimschoots de tijd voor je kind. Waar het dan wel aan ligt?

  • Als kinderen al weten wat eraan komt, kunnen ze preventief bang zijn voor de kapper. Dat kan zich uiten op het moment dat je de kapperszaak binnenloopt, maar soms ook al daarvoor.
  • Peuters worden vaak bang van de schaar: die gebruik je normaal immers alleen om papier en karton te knippen en wie zegt dat het echt geen pijn doet?
  • Er zijn kinderen die het vervelend vinden als een vreemde aan hun haar zit: het kammen kan vervelend voelen, het vastzetten met klemmetjes misschien zelfs eng zijn.
  • Het geluid van de schaar kan angst opwekken, maar ook de tondeuse kan vervelend zijn voor jonge kinderen.

Gelukkig zijn er ook oplossingen om je peuter minder bang te maken.

11 oplossingen: zo wordt je kindje minder bang voor de kapper

Neem ze eerst een (paar) keer mee om te wennen

Hoewel het juist heerlijk kan zijn om even zonder je kinderen erbij naar de kapper te gaan, is het bij bange kindjes wel aan te raden om ze eens mee te nemen. Ze hoeven dan niet in de stoel of geknipt te worden, maar kunnen wel wennen aan de omgeving. Ze zien hoe jouw haar gewassen word, hoe de kapper je haar knipt en dat jij daar ook niets aan overhoudt. Ook kunnen ze de kapper zelf al een beetje leren kennen. Dit schenkt je kind het vertrouwen dat een kapperszaak een veilige plek is, ook voor hen.

Erken de angst van je kind

Zeker als je een temperamentvol kind hebt, maakt het aangaan van de strijd (zeker van de categorie “Je moet omdat ik het zeg”) de angst voor de kapper alleen maar erger. Ze krijgen dan vaak het gevoel dat ze hun angst nog meer moeten verduidelijken en bijten zich erin vast. Door te benoemen dat jij de angst ziet en begrijpt, hoeven ze daar in elk geval geen schepje meer bovenop te gooien.

Dit lost het niet volledig op overigens, maar je kind voelt zich in elk geval meer begrepen en het gevoel van strijd zal daardoor ook afnemen. Misschien kan je zelfs zover komen dat ze onder woorden brengen wat precies de grootste angst is? Dan kan je daarmee werken.

Benoem de positieve punten

Als ouders zijn we geneigd om dit te doen wanneer je al in een discussie over de kapper zit, maar dat is niet aan te raden. Het helpt om vooral op onbewaakte ogenblikken iets te benoemen als: “Jeetje, wat doet dat kammen zeer. Ik ga binnenkort maar naar de kapper om mijn haar weer mooi en gezond te maken.” Dat kan de interesse opwekken bij je kind, waardoor hij de link leert leggen tussen naar de kapper gaan en je haar gezond maken.

Ga niet op een dag dat je kind niet lekker in zijn vel zit

Elke ervaring bij de kapper draagt bij aan het grote geheel en dus het beeld dat hij heeft van een kapper. Is de kans op een succeservaring klein vandaag (omdat het al een drukke week is, je kindje grieperig is, vermoeid of niet lekker in zijn vel zit)? Ga dan niet. Je kan dan immers al op je vingers uittellen dat het een ramp wordt – dat is voor niemand fijn.

Voorlezen (over angst bij de kapper)

Woezel en Pip hebben een heel leuk boekje over angst bij de kapper: Woezel en Pip, kom je spelen? Woezel durft zijn haar niet meer te knippen, tot het zover voor zijn ogen hangt dat hij niets meer ziet. Hij botst overal tegenaan en eigenlijk kan het niet langer zo. Het moet geknipt worden. Alleen wordt Woezel een beetje bang van het idee. Dan komt Vlinder voorbij die bij hem wil blijven en dat helpt: hij gaat toch en is trots dat hij toch heeft doorgezet. Door hierover te praten tijdens het voorlezen, heb je ruimte om over dit onderwerp te praten met je kind en ziet hij op zijn beurt dat knippen niet per se eng is.

angst voor de kapper

In het boekje ‘Kom je spelen?’ van Woezel en Pip nemen de twee vriendjes je mee op twee avonturen. Eén daarvan is ‘Woezel ziet niets meer’ – een verhaal dat je kind voorbereid op de kapper en dat draait om Woezels angst.

Leg de kapper vooraf uit dat je kind bang is

Je kapper heeft ongetwijfeld al talloze kinderen in zijn stoel gehad die het uitkrijsten zodra hij de schaar tevoorschijn haalde. Met zijn of haar ervaring kan hij jullie begeleiden. Misschien heeft je kapper nog handige tips, staat in hun zaak en fantastische stoel waar kinderen maar wat graag in klimmen, mogen kinderen op hun tablet een filmpje kijken of hebben ze andere vormen van afleiding.

Blijf erbij zitten en zorg voor afleiding tijdens het knippen

Weliswaar ligt het ook aan hoe angstig je kind is, maar als hij net dat zetje in de rug nodig hebt, kan het schelen als je ernaast blijft zitten. Lekker kletsen over iets wat je kind interesseert, kan afleiding bieden; een klein spelletje (waarbij hij zijn hoofd niet te veel beweegt) doen ook.

omgaan met angst voor de kapper bij kinderen
©Sorapop Udomsri – Shutterstock

Neem de lievelingsknuffel van je kind mee

Voor sommige kinderen scheelt het enorm als ze met hun favoriete olifantje/leeuw/… op schoot kunnen zitten bij de kapper. Dat maakt hen minder bang. Zeker als je zegt dat de knuffel hem zal beschermen zoals de vlinder deed in het verhaaltje van Woezel en Pip.

Kies voor een simpel kapsel

Zeker de eerste keer is het verstandig om zo snel mogelijk klaar te zijn. Dus gewoon de puntjes bijknippen en klaar. Het gaat dan vooral om de ervaring en hoeft geen gestyled kapsel te zijn. Volgende keer kan er iets meer model in.

Benoem wat goed ging

Je hoeft geen speech te houden alsof je kind een Nobelprijs heeft gewonnen, maar beschrijf wat je zag en wat goed ging.

  • Je bleef rustig zitten op de stoel tot de kapper klaar was
  • Ik zag dat je het van tevoren behoorlijk spannend vond, maar je zette door.
  • Je hielp de kapper door goed te luisteren naar haar aanwijzingen. Daardoor kon ze sneller doorwerken.

En ja, misschien ging er een behoorlijk drama aan vooraf, maar daar hoef nu de aandacht niet meer op te vestigen. Je zou dat op een rustiger tijdstip nog eens kunnen bespreken.

Praat op een later tijdstip nog eens over hoe het ging

Welk gevoel heeft je kind overgehouden aan het kappersbezoek? Was hij minder bang? Wat hielp daarbij? Je hoeft geen diepgaand gesprek te voeren, maar even reflecteren op de angst en wat goed ging, dat kan schelen voor een volgende keer. Bijvoorbeeld als je een boekje hebt gelezen over naar de kapper gaan; dat biedt een mooie invalshoek.

Je kan daar later nog eens naar verwijzen wanneer je weer naar de kapper moet: weet je nog van vorige keer, dat het allemaal best meeviel?

Lukt het echt (nog) niet?

Dan zijn er extra mogelijkheden:

  • Probeer een thuiskapper. In jullie eigen, vertrouwde omgeving gaat het wellicht beter dan in de salon.
  • Knip het haar tijdelijk zelf, tot je kindje voldoende gewend is aan het geluid van de schaar. Kijk af en toe of het bezoeken van een kapperszaak al beter gaat.
  • Geef je kindje een tablet en oordopjes tijdens het knippen ter afleiding.
  • Laat iemand anders meegaan naar de kapper (in het geval dat jouw stress overslaat op je kindje).
  • Laat het tijdelijk los (en het haar dus groeien) en probeer het op een ander moment.

Bij kinderen die extra gevoelig zijn voor (externe) prikkels, zoals bij autisme het geval is, is het belangrijk om te zoeken naar een kapper die hier goed mee kan omgaan. Wellicht is het mogelijk om langs te komen op een tijdstip dat het extra rustig is. Leg ook goed uit aan de kapper welke prikkels stress veroorzaken bij je kind. In dit artikel van Karin lees je bijvoorbeeld hoe zij dit aanpakten.

Vanaf welke leeftijd kan je naar de kapper?

Vaak werkt het bij kinderen wel zo dat als ze ergens al gewend zijn, ze minder snel een angst ontwikkelen – zoals in dit geval voor de kapper. Vanaf welke leeftijd je kind al naar de kapper kan? In principe vanaf het moment dat hij haar heeft dat geknipt kan worden. Bij de één zal dit al in de babyleeftijd zijn, een ander pas later. Ga je met een baby, dan zijn deze handige tips heel fijn. Vooral omdat kleine kindjes natuurlijk veel beweeglijker zijn.

Ben jij al eens met je kind naar de kapper geweest? En hoe was jullie ervaring: is je peuter ook een beetje bang voor het knippen? Of valt het gelukkig mee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Nicoleta Ionescu – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven