de teek

De teek: alles dat je moet weten over deze parasiet – Merel onderzoekt

Onderzoek: tekenbeten

In de serie ‘Merel onderzoekt’ zoek ik de komende zes weken elke donderdag uit hoe het nu eigenlijk zit met onderwerpen die ik wel interessant vind, maar waar ik eigenlijk te weinig van weet. Zoals vandaag alles over de teek, de gedachtengang van tegenstanders van vaccinatie, welke eetmethodes je nu precies hebt en waarom (Rapley, here I come), waarom mensen kiezen voor een tweetalige opvoeding en of toetsen op de basisschool nu echt zo belangrijk zijn.

Wat wil ik weten?

Normaliter schiet ik al in een preventieve paniekstand zodra het gras hoger dan mijn enkels groeit. ‘Nee, ga er maar uit! Straks heb je een teek!’ gil ik naar de kinderen en daarmee projecteer ik mijn eigen ongefundeerde angst – want: gebaseerd op vage flarden uit nieuwsberichten, niet op feiten – op hen. Dat moet natuurlijk anders en daarom ga ik vandaag weer op onderzoek uit. Wat is de teek precies en hoe groot zijn de risico’s nou eigenlijk echt? Zitten er tegenwoordig grotere aantallen verscholen in struikgewassen en bomen of wisten we vroeger veel minder, waardoor wij als kind niet opletten?

Lees ook: Superluis: alles dat je moet weten over voorkomen en behandelen van hoofdluis

De teek

Deze ziekteverspreidende parasiet kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen die de welbekende ziekte van Lyme veroorzaakt. Belangrijk om te weten: des te eerder je hem verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting. Met een pincet of tekentang verwijder je hem (langzaam!) bij de kop. Handige tip: schrijf op wanneer je de teek ontdekt hebt. Als je later namelijk besmet blijkt te zijn, heb je misschien geen idee meer.

Waar komen ze vandaan?

Ik heb weleens gehoord dat teken uit bomen kunnen vallen, waarna het bloeddorstige monster zich aan je vast zuigt. Om die reden kwam ik eigenlijk de laatste jaren liever niet meer in het bos. Maar ik zat verkeerd, zo blijkt. De teek zit namelijk in struiken, gras en heide. Ook kunnen ze (thank God) niet springen. Belangrijk is dus om tijdens een boswandeling gewoon op de paden te blijven, dan is het risico minimaal.

Hoe groot is het risico op de ziekte van Lyme?

Volgens de website van RIVM is maar liefst 20% van de teken met deze ziekte besmet. Overigens geldt wel dat op de ene plek vrijwel alle teken een besmetting veroorzaken en op andere plaatsen weer bijna geen enkele.

Wat kun je er tegen doen?

Omdat ze als het ware ‘van onderen’ komen (zoals in het filmpje op de website stopdeteek.nl wordt gezegd), is het belangrijk te voorkomen dat ze via je been naar boven kunnen kruipen. Je kunt ervoor kiezen om speciale, geïmpregneerde sokken aan te trekken (zodra de teek deze raakt, sterft hij) of goed te smeren met Deet. Daarnaast raadt Quest (146, april 2016) aan om je kleding na een flinke wandeling te wassen op 60 graden, omdat ze tot twee weken kunnen overleven en je zo alsnog gebeten zou kunnen worden.

Komen er tegenwoordig meer teken voor in Nederland dan vroeger?

Dit vond ik zelf het interessantst. Want heb ik dit nu zelf verzonnen of kwamen ze vroeger inderdaad nauwelijks voor? Ik meen namelijk te herinneren dat we vroeger vaak tussen hoge grassen speelden of door de bosjes renden, en nooit heb ik er een teek aan overgehouden. Het antwoord is niet bepaald eenduidig. Sommige mensen hebben gelijksoortige ervaringen (gelezen op diverse websites). De oorzaak moet volgens de foragebruikers gezocht worden in het zachtere klimaat.

Een andere website waarschuwt echter voor een vertekening van de cijfers. De ziekte van Lyme is al langer bekend en omdat er tegenwoordig meer voorlichting is, stappen mensen ook sneller naar de huisarts en zijn alerter. Klimaatverandering kan dus een oorzaak zijn, maar waarschijnlijk niet de enige. Quest noemt ook milieubeleid: verminderd gebruik van sterke insecticiden en uitbreiding van de hoeveelheid bos ten opzichte van de jaren zeventig.

Conclusie

Of teken daadwerkelijk meer voorkomen is discutabel. Dat je een beet moet voorkomen niet. Dus mijn panische geschreeuw was bij nader inzien helemaal zo gek nog niet. Voorzichtigheid is geboden en controle na het buitenspelen geen overbodige luxe, maar ik kan in elk geval weer komende herfst wel weer met een gerust hart over zanderige bospaden struinen.

Heb jij weleens een teek gevonden (bij je kind)?
Aanvullingen zijn altijd welkom, ik lees ze graag in de reacties!

De foto bij dit blog is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

18 Replies to “De teek: alles dat je moet weten over deze parasiet – Merel onderzoekt

 1. Daar ben ik dus ook zo bang of misschien beter gezegd; panisch voor. Ik hoor het ook steeds vaker, brrr. Vroeger heeft mijn hond wel eens een teek gehad. Mijn man, dochter en ik gelukkig nog niet.

  1. Houden zo!
   Gek he, vroeger had ik er geen idee van. We speelden gewoon buiten en zijn nooit gecontroleerd bij mijn weten. Hoop ook dat het ons gewoon lekker bespaard blijft…

 2. Vroeger deden zich ook hele spastische verhalen de ronde over hoe wel of niet de teek te verwijderen met een pincet (draaien of niet etc) en wat te doen als er iets achter blijft. Hier nog een fijne pagina daarover: http://www.lymenet.nl/info/teek-verwijderen

  Ik heb het afgelopen jaar twee keer bij Marc gehad en één keer bij mijn man in dezelfde week. Daarvoor nooit eerder gezien.

  1. Dankjewel voor de aanvulling! Hoop het nooit nodig te hebben, maar altijd handig om te weten.

   Gelukkig hebben jullie er verder geen last van gehad en hopelijk vanaf nu ook niet meer. Net pech gehad misschien…

 3. Ik vind teken ook zo’n eng idee! Gelukkig hebben mijn kids nog nooit een teek gehad
  Maar mijn hond wel!! Ieuwwww word dan altijd helemaal panisch haha

  Goede blog heb je geschreven ! Maakt het teken verhaal een stukje duidelijker voor mij

  1. Nee hier ook gelukkig niks, maar lijkt me verschrikkelijk. Kan me voorstellen hoor dat je er panisch van wordt bij je hond. Moeten die eigenlijk ook uitkijken voor de ziekte van Lyme?

   Dankjewel 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge