afvallen na de bevalling

Gaat afvallen na de bevalling bij jullie ook zo traag?

Het afvallen na de bevalling gaat tergend traag. Ik vind het vervelend. Waarom stagneert het zo? In deze column vertel ik hoe het ging tijdens de zwangerschap en daarna.

Nog zwanger was die buik meestal leuk

Een paar maanden terug genoot ik van mijn grote buik. Weliswaar als één van de weinigen: regelmatig merkte iemand op dat ik wel heel groot was. ‘O, meid! Zolang nog? Dan heb je wel een flinke buik zeg…’ Ik vond dat zo storend, omdat het meestal vreemden waren en ik bovendien mezelf elke keer veroordeeld voelde. Waarom zeggen mensen zoiets tegen een vrouw die vol hormonen zit? En daarnaast, ik kaatste die bal toch niet terug? Sommige van hen zagen er zelf ook niet topfit uit, maar ik reageerde toch ook niet met iets hatelijks over de noodzaak tot afvallen?

Lees ook: Hebben die #fitmoms geen kinderen ofzo?

Na een tijdje vertelde ik gewoon niet meer hoelang ik nog moest

Eerlijk gezegd was ik het na een tijdje wel behoorlijk zat. Ik vertelde deze vragenstelsters niet langer hoelang ik nog moest. Soms maakte ik mezelf ervan af met ‘nog een week’, om ze de mond te snoeren. Zelf vond ik het vooral belangrijk dat het goed ging met de baby en daarmee was de kous af. Natuurlijk wist ik dat mijn buik best groot was, bovendien hield ik liters vocht was en dat maakte mijn gewicht niet bepaald op zijn leukst, maar zonder al die stomme opmerkingen werd het in elk geval weer prettig om zwanger te zijn.

Maar dat was toen…

De bevalling ligt inmiddels acht weken achter ons. En dit lijkt me een perfect moment om weer mijn oude, vertrouwde lievelingsspijkerbroek in te stappen, zonder daar eerst een paar idiote sprongetjes voor te hoeven uitvoeren. Ik wandel braaf elke dag, probeer regelmatig fruit te eten en met de komst van 24 kitchen in ons huishouden eet ik gevarieerder en geloof ook gezonder. Tot zover prima. Het lukt me dan ook wel om enige onsjes te kunnen afvallen na de bevalling. Alleen het tempo is zo tergend traag dat ik het liefst fulltime zou gaan fitnessen om te zorgen dat ik binnen een paar weken op (of zelfs iets onder) mijn oude gewicht zit. Schijnt alleen niet verstandig te zijn, dus ik hou me in en eet nog maar een koekje…

Mijn eigen aandeel in het gebrek aan afvallen

Oke, ik geef het eerlijk toe. Ik heb zelf ook wel een klein aandeel in het trage tempo. Door borstvoeding zou je moeten afvallen en slank door het leven kunnen huppelen, maar wellicht werkt die methode alleen als je jezelf intussen niet tegoed doet aan koekjes en zelfgemaakte chocolademousse. Of dat wijntje tijdens het eten van een bestelde pizza, omdat je te moe bent om te koken. Zolang je niet veel meer verbrandt dan wat je binnen krijgt, zal je gewicht redelijk stabiel blijven. Eigenlijk mag ik niet klagen dus, omdat ik het zelf in de hand werk (en eet), maar het is toch frustrerend.

Wat nu?

Wat ik vooral lastig vind, is een goed begin te maken aan een (strak) fitnessregime. Ik wil niet dat de afvalstoffen uit mijn lichaam in dat van Rose terechtkomen via de borstvoeding. Maar misschien is dat niet het geval en hou ik me nu voor niets in? Lastig allemaal… Wat zou ik graag willen weten wat mogelijk is en snel resultaat geeft, zonder honderden euro’s aan een personal trainer uit te hoeven geven. Of moet ik gewoon maar geduld hebben?

Hoe lukte afvallen na de bevalling bij jou? Of bij mensen die je kent?

De foto van de weegschaal is afkomstig van Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

3 Replies to “Gaat afvallen na de bevalling bij jullie ook zo traag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge