kleinschalig onderwijs

7x de allereerste keer basisschool

Voor de kleintjes ligt deze stap nog in de verre toekomst, maar ik weet nog als de dag van gisteren hoe ik me bij de oudste voelde. Ik vraag me oprecht af wie er zenuwachtiger was: zij of ik? Nou ja, als ik heel eerlijk ben weet ik het antwoord daarop: ik natuurlijk. Omdat ze eind zomervakantie jarig is en er een nieuwe locatie kwam, leek wennen me geen handige zet. Maar daardoor zat ik natuurlijk ook boordevol vragen. Wat voor kindjes zouden er in de klas zitten? Hoe zou ze zich in de groep voelen? Zou de juf lief zijn? Allemaal vragen waarbij je op het antwoord zult moeten wachten. Om te zorgen dat je verder met militaire precisie bent voorbereid op dat allereerste moment en in navolging op gisteren hierbij nu ook 7 handige tips:

 1. Voorzie alle fruitbakjes, broodtrommels en bekers van naam met stift, speciale stickers of label. Zorg bovendien dat je een voorraad in huis hebt, want gedurende het schooljaar gaan ze stuk, raken kwijt of blijven in de tas zitten en zijn daardoor de volgende ochtend niet schoon.
 2. Moet je kind trakteren? Ik heb zitten dubben tot ik een ons woog: zou het raar zijn om niets mee te nemen? Is het überhaupt wel de bedoeling bij kleuters? Met een kleine knoop in mijn maag verschenen we die eerste dag op school en wat bleek? Op de meeste scholen wordt pas getrakteerd vanaf de vijfde verjaardag. Alle zorgen voor niets! Nou ben ik misschien ook te perfectionistisch en staan veel anderen er relaxter in, maar mocht een mede-zenuwpees dit lezen, dan is die vraag bij deze vast beantwoord.
 3. Zet rugzak en kleding de avond ervoor klaar. Zo voorkom je een discussie op de vroege ochtend. En wanneer je als ouders zelf nerveus bent, komt het de sfeer vaak niet ten goede als om elke stap een woordenwisseling ontstaat. Een slimme meid is voorbereid!
 4. Spreek door wat er gaat gebeuren. Is je kind een beetje zenuwachtig of juist heel enthousiast? Vaak helpt het als ze weten wat ze kunnen verwachten. Mochten ze erg gespannen zijn, kan het schelen als je ze helpt om positief te denken. ‘Ik ken niemand’ betekent dus ook dat je heel veel nieuwe vriendjes kunt leren kennen. ‘Ik durf niet’ kan een grote overwinning worden: je kind leert dat hij/zij meer durft dan vooraf gedacht.
 5. Sta op tijd op, gespannen kinderen zijn meestal niet vooruit te branden.
 6. Vergis je niet in de hoeveelheid vrije tijd die het oplevert. In eerste instantie is het heel stil en lijkt het of je zeeën van tijd overhoudt, maar in de praktijk weet je (gevoelsmatig) net te stofzuigen en je kan alweer rennen/fietsen/racen richting school.
 7. Stel na afloop niet te veel vragen. Brandend van nieuwsgierigheid wacht je bij het hek je telgje op. Logisch dat je vol vragen zit: hoe was het, waren er leuke kinderen, wat heeft hij of zij gedaan? Bedwing nog heel even je nieuwsgierigheid! Grote kans dat de antwoorden nu namelijk neerkomen op: ‘Leuk’ en ‘niet veel’. Een knuffel en ‘ik hoop dat je een leuke dag hebt gehad’ zijn nu even voldoende. Later op de dag mag je losbarsten en dan zal je horen over het kleien, verven en knutselen. En misschien zelfs over dat ene nieuwe vriendinnetje.

 

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

7 Replies to “7x de allereerste keer basisschool

 1. De bekers hebben de school van m’n Kids ook.. Mooie blog.. Succes aan iedereen die vrijdag met school beginnen

  1. Ja, onze oudste zit er al een tijdje (groep 6), maar dit soort stappen blijven echt mijlpalen 🙂
   Gelukkig, zoals met alles, wen je er snel genoeg aan.

  1. Ja klopt, maakt het makkelijker voor ze om te beantwoorden.
   Ik heb door de jaren heen geleerd dat onze oudste eerst thuiskomt, iets drinkt en dan weer naar buiten gaat. Dan krijgen we tijdens het avondeten vaak wel van alles te horen.
   Geduld is alles (jammer alleen dat het me daar soms aan ontbreekt haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge