Groep 8 | Wat moet een 11-jarige zelf kunnen doen? Inclusief checklist

Wat moet een 11-jarige zelf kunnen? Die vraag had ik en daarom ging ik online op onderzoek uit. Daarbij kwam ik een heel handige website tegen inclusief checklist. Ik vulde hem in als tag! 

Voor vaste lezers is het inmiddels geen verrassing meer: June leeft dit jaar toe naar de middelbare school. En omdat zelfstandigheid bij tieners een grote rol speelt, vinden wij het belangrijk dat ze voor dat moment bepaalde dingen zelf kan doen. Ik vond op deze website een handige checklist voor kinderen van haar leeftijd. Net als bij tags besloot ik hem in te vullen aan de hand van Junes gedrag. Om haar geen publiekelijke vernedering te bezorgen, sla ik het lichamelijke deel even over 😉

Checklist zelfstandigheid 11-jarige

1. Het kind kan zelf informatie zoeken (bibliotheek of internet) ✔️

Tja, trots ben ik er niet op, maar ik heb haar heel lang geholpen met het maken van haar spreekbeurten of werkstukken. Dan vergat ze de datum, een andere keer speelde ze liever buiten en bleek last minute dat ze niets had gedaan… Ach, we hebben er allebei van geleerd. Vorig jaar hebben we haar nergens mee geholpen. Alleen een tip gegeven voor het opzoeken van mooie foto’s. En het ging goed, ze had een mooi cijfer.

2. Logeertas inpakken ✔️

Omdat June al sinds ze heel klein is vaak bij haar opa’s en oma’s logeert, weet ze als geen ander wat ze moet meenemen. We controleren meestal nog wel even, maar doorgaans heeft ze alles bij zich en zelfs bepaalde dingen voor-het-geval-dat. Zoals een regenjas, warm vest of maskertje om mee te ontspannen.

3. Op tijd opstaan (en zelf uit bed komen) ✔️

Ook hierin is ze eigenlijk al heel zelfstandig. Elke ochtend gaat kwart voor 7 haar wekker zodat ze nog tijd heeft om rustig haar outfit bij elkaar te scharrelen, kapsel in orde te maken en soms (als ik boven bezig ben met die kleintjes) dekt ze de tafel alvast. Overigens valt ze ook weleens in slaap, maar goed dat mag best als 11-jarige, denk ik dan.

11-jarige
Zelfstandig op de fiets – Shutterstock

4. Zelf naar vriendinnetjes of (sport)clubs fietsen ✔️

Tot vorig schooljaar brachten we haar vrijwel overal naartoe. Ook omdat halverwege de route richting dansschool een heel drukke, wat onoverzichtelijke weg ligt. Maar uit nood ging ze een keer alleen en dat ging prima. Sindsdien mag ze alleen of met een vriendinnetje. Voor de gezelligheid halen we haar meestal wel op, maar als dat dus een keer niet uitkomt is het geen probleem. Wat haar vriendinnetjes betreft: de meesten wonen in de buurt. Op één na, daar kan ze ook zelf heen fietsen.

5. Was drogen en kleren strijken ✔️

Ze moppert weleens als er niet genoeg kleding in de kast ligt (iets met de bodem van de wasmand). Ik opperde op een gegeven moment dat ze het anders zelf maar moest gaan doen. Sindsdien sorteert ze haar eigen was, kan het in de machine stoppen en op het juiste programma laten draaien. We hebben een droger en daarvan weet ze ook hoe hij werkt; kleding strijken vermijd ik liever. Ze kan het wel, maar het is dus eigenlijk niet nodig.

6. Band plakken ❌

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik zoiets altijd uitbesteed. Dus dat heb ik June ook niet meegegeven. En omdat ze in al die tijd geen lekke band heeft gehad, kon niemand het haar leren. Ben benieuwd welke 11-jarige wel zijn band kan plakken?

7. Eigen bed opmaken ✔️

Verschonen doet ze inmiddels zelf, maar het bed opmaken… Laten we het erop houden dat ze het absoluut kan en niet altijd doet. Al vind ik dat geen ramp: overdag zetten we de ramen lekker open om te luchten en dan heeft het weinig nut als je bed is opgemaakt.

11-jarige
Vriendinnen – Shutterstock

Sociale ontwikkeling

Onder de sociale ontwikkeling vielen me een paar dingen op: dat ze sterk gericht is op haar eigen geslacht en dat ze mondiger wordt. In groep 6 ging het er namelijk heel anders aan toe. De jongens en meisjes haalden elkaar regelmatig op om te voetballen of ergens te ‘chillen’. En nu ineens zijn diezelfde jongens maar raar, moeten ze zeker niet te lang naar je kijken en hoeven ze elkaar buiten schooltijd helemaal niet meer te zien. Daar is dus echt ineens een omslag gaande (die over niet te lange tijd natuurlijk weer volledig terugdraait). Wat het mondige betreft… Ik vermoed dat alle ouders met pre-pubers dat wel herkennen. Opgetrokken wenkbrauwen en een grote mond, is soms confronterend met jezelf op die leeftijd.

11-jarige
Tieners en hun telefoon – Shutterstock

Media

Volgens de statistieken hebben 2 op de 3 kinderen van 11-jarige leeftijd een smartphone en wordt dagelijks 96 minuten besteed aan internet, 150 aan tv en ook weer 96 aan gamen. Wat die smartphone betreft hoort ze inmiddels ook tot 2 op de 3. Maar zoveel tijd aan internet, tv en gamen? 342 minuten (of te wel 5 uur en drie kwartier!)… Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen. June is echt een buitenkind en, regen of geen regen, hangt het liefst ondersteboven aan het klimrek of doet spelletjes. Net als haar vriendinnetjes. Verder leest ze graag boeken. Ik denk dat ze er met 30 minuten op haar mobiel (inclusief internet) en misschien 30 minuten televisie per dag wel is. Daarmee valt ze onder het aanbevolen maximum van twee uur per dag.

Kleine aantekening: als je kind geen buitenkind is, dan wordt het al een stuk lastiger om binnen dat maximum te blijven volgens mij. 

Hoe scoort jouw tiener op deze checklist?
(Of hoe had jij zelf gescoord als kind)?

Nogmaals voor de volledigheid: deze checklist komt van de website J/M Ouders en ik heb hem gebruikt als inspiratie voor deze blog. Mocht je het zelf leuk vinden dat ook te doen, vergeet je dan niet naar de oorspronkelijke bron te linken? En zelf zou ik het leuk vinden om mee te lezen, dus als je mij tagt dan kom ik graag even kijken! 

Tieners – Shutterstock

Author: Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (11, 3 en 2 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…

13 Replies to “Groep 8 | Wat moet een 11-jarige zelf kunnen doen? Inclusief checklist

 1. Als 25-jarige ligt mijn eigen puberteit mij nog heel vers in het geheugen, ik dacht er deze week toevallig nog aan hoe bizar ik het eigenlijk vind dat ik nu al een volwassene middenin haar twintiger jaren ben terwijl ik gisteren nog een onzekere tiener van 15 was. Voel mij ook best oud eigenlijk als ik besef dat de pubers van tegenwoordig allemaal na het jaar 2000 zijn geboren haha. Anyway, als ik dit zo lees was ik behoorlijk gemiddeld op 11-jarige leeftijd! Net als jouw dochter kan ik alleen geen band plakken, nooit geleerd :p

  1. Haha! En het is alsnog goed gekomen 😉 Daar hou ik me maar aan vast.
   Dat gevoel ken ik trouwens wel. Na je 25e verjaardag verandert er iets geloof ik in dat besef.

 2. Leuk zo de checklist! Vind eigenlijk wel dat ze volgens het lijstje heel veel zelf moeten kunnen. Ik kan me niet herinneren dat ik zelf een band moest plakken of kleren strijken. Ik kon het beide wel op redelijk vroege leeftijd maar vind het toch nog een beetje onnodige skills voor een 11 jarige denk ik haha.
  Lotte onlangs geplaatst…Make-up kwasten | ActionMy Profile

  1. Zou best kunnen hoor, geloof dat jongens inderdaad niet zo snel zijn (of willen zijn 😉 bij sommigen houdt het nooit op)
   Maar misschien kan hij wel weer banden plakken?

  1. Haha toch altijd fijn om een medestander te hebben 😉
   Maar je hebt wel gelijk ja, onvoorstelbaar als ze nog zo klein zijn dat ze ooit alleen de straat op gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge